Fitter worden door je gezondheidsdoelen NIET smart te formuleren.

Als het gaat om doelen stellen dan is de SMART methode de way-to-go. Maar is deze goudenstandaard eigenlijk wel effectief als het gaat om je gezondheidsdoelen en hoe zou je het slimmer aan kunnen pakken?

SMART is dat wel slim?

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Daarbij houdt specifiek is dat het begrijpelijk en concreet is en acceptabel houdt in dat het voor alle betrokkenen geaccepteerd wordt. Meetbaar, realistisch en tijdsgebonden zijn een stuk vanzelfsprekender. 

Stel je hebt het gezondheidsdoel om 5 kilo af te vallen. Dan zou je dat met de SMART methode zo kunnen formuleren: Ik wil 5 kilo afvallen in 5 weken tijd. 

Dat klinkt heel mooi, echter zijn er twee factoren die hier vergeten worden als het gaat om gezondheid. Enerzijds heb je maar beperkt invloed op je lichaam, want al hebben we het perfecte plan om 5 kilo af te vallen, het lichaam kan je nooit 100% sturen. Dit kan er toe leiden dat je geen 5 kilo in 5 weken verliest, maar 3 kilo. Het doel is dan volgens de SMART formulering niet behaald.

En anderzijds vergeten we hoe bewerkelijk onze focus, motivatie en discipline is. Waar dat voor 5 kilo gewichtsverlies nog mee zal vallen, kan 10 kilo gewicht verliezen een stuk lastiger zijn omdat dit veel meer (mentale) inspanning vraagt. En hoe langer deze inspanning duurt, hoe moeilijker het is om focus te houden op het doel, om motivatie te houden om het plan te volgen en om discipline op te brengen voor de moeilijke momenten. Laat staan als je ook nog eens niet snel genoeg resultaat ziet, dan zakt de motivatie heel snel in de schoenen.

Uiteraard kan je dit oplossen met een stok achter de deur zoals een  Personal Trainer, maar laten we eerst proberen het zelf onder controle te krijgen.

Een slimme aanpak? Van doelgericht, naar taakgericht.

Een doel stellen is goed, laten we dat vooropstellen. Maar het doel is slechts een instrument om richting te bepalen. Het is veel belangrijker om de acties uit te voeren die je leiden naar dit doel. Als je kijkt naar voetbal, dan hebben ze letterlijk een doel. Dit doel geeft richting, want elke keer dat de bal tussen de palen belandt, krijgt het team een punt. Dat betekent wel dat de bal naar doel toe moet, dat gaat niet vanzelf. Als er enkel naar het doel wordt gekeken gebeurt er niks.

Daarom krijgen voetballers een tactiek van de coach om de tegenstander te slim af te zijn en zoveel mogelijk te scoren. Mijn advies is dan ook dat je gaat te bepalen wat jouw doel is, en vervolgens je focus legt op de tactiek. 

Oftewel, beschrijf waar je naar toe wilt, simpel in minimale hoeveelheid woorden, bijvoorbeeld: 10 kilo afvallen. Niks meer, niks minder. Daarna maak je een super simpel plan waarmee je de tegenstander kan verslaan, doe dit met dagelijks taken die jij kan aan het eind van de dag kan afvinken. Houd dit vervolgens net zo lang vol tot je je doel bereikt hebt, want alles werk als je het maar volhoudt.

En dan nog krachtiger formuleren!

Het is wennen als je van een doelgerichte naar taakgerichte aanpak gaat. Je zult merken dat de factor ‘tijd’ best nog wel een ding is, want tijd geeft ook richting. Daarom is het niet slecht om een deadline of tijdsindicatie aan je taakgerichte aanpak te koppelen. Dat kan je op twee manieren doen.

1. Formuleer de stip aan de horizon alsof je het al gehaald hebt, hier mag je een deadline aanhangen. Maar geen strenge deadline. Stel je weegt 90 kilo en je wilt 10 kilo afvallen, dan kan je het doel op deze manier simpel maar wel krachtig formuleren: In de zomer van 2025 weeg ik 80 kilo.

2. Koppel tijd aan meetmomenten. Dus focus niet op ik moet 10 kilo afvallen in 10 weken, maar bepaal tussentijdse meetmomenten. Bijvoorbeeld wekelijks op maandagochtend jezelf wegen.. Zo krijg je een indicatie van je voortgang, ontstaat er waarschijnlijk een negatieve (lees: dalende) trendlijn en dit zorgt er voor dat je motivatie houdt om je taken te blijven uitvoeren, want je ziet dat het werkt.

Is er geen dalende trendlijn in je gewicht te zien na een bepaalde periode, geef je doel dan niet op, pas je dagelijkse taken aan. Wanneer je je taken aanpast aan je resultaat (of niet behaalde resultaat) zul je altijd je doel behalen. Het duurt misschien wat langer, maar uiteindelijk zul je een methode vinden die gaat werken. En als de methode werkt, hoe langzaam ook, is het een kwestie van tijd dat jij resultaat zult zien en voelen en dan kan je zeggen dat je fit bent!

Benieuwd welke taken jij het beste kan uitvoeren om fitter te worden? Doe onze fittest en ontdek jouw persoonlijke fit in 100 dagen strategie.  Klik op deze link.