De januari valkuil
De januari valkuil. Het fenomeen waardoor je jaarlijks kilo’s aankomt. (En 3 handvatten hoe je dat dit jaar voorkomt.)
De decembermaand heeft zijn intrede gedaan en het jaar is bijna voorbij. Dat betekent sinterklaas, kerst en de jaarwisseling. Oftewel, suikergoed, etentjes en waarschijnlijk alcohol. En hoewel je tijdens de kerstdagen niet zomaar meerdere kilo’s zult toenemen, kan dat wel gebeuren gedurende gehele decembermaand. Daarom is dit niet de meest motiverende maand deze maand om te starten met je gezondheidsdoelen zoals gewichtsverliezen.
December neemt twee vervelende gevolgen met zich mee
Het in december uitstellen van je gezondheidsdoelen tot na de feestdagen is precies wat de januari valkuil is. “We beginnen wel in januari want deze maand lukt het toch niet.” En dat wordt door iedereen in je omgeving bevestigd of geaccepteerd. De januari valkuil kent twee grote gevolgen die, als je niet oppast, veel langer effect hebben dan je zou denken.
1. Je gaat geloven dat nu (december) niet het geschikte moment is om te werken aan je gezondheidsdoelen en daarom stel je het uit naar januari. Op deze manier leer je jezelf aan dat er een geschikter moment is en dat uitstellen ‘oké’ is. Maar ook in januari ga je merken dat veel dagen niet geschikt zijn om te starten, en februari heeft ook zijn moeilijke momenten. Voor je het weer ben je weken verder en stel je het snel uit tot na de volgende vakantie, zomer, of zelf het volgende jaar. En het grote gevaar is dat als je je gezondheid uitstelt, zul je hoogst waarschijnlijk meer belangrijke zaken in je leven zult uitstellen.
2. Het tweede probleem is dat je doorgaat met de gewoontes die je momenteel aanhoudt. Dat betekent dat je voedingspatroon niet gaat veranderen, je niet of onvoldoende sport en je nachtrust ook niet is wat het waarschijnlijk zou moeten zijn. Daar boven op komt dat de feestdagen altijd meer eten en drinken met zich meenemen waardoor je sneller kilo’s aankomt dan anders. Oftewel, je brengt jezelf nog verder weg van je gewenste situatie en doelstellingen. Daarmee zal het in januari nog moeilijker worden om motivatie te vinden én te behouden.
Voorkomen is beter dan genezen
Je begrijpt nu waarschijnlijk wel waarom het uitstellen van je gezondheidsdoelen naar januari geen verstandige keuze is. Maar hoe kan je vandaag beginnen met een gezondere leefstijl zonder alle leuke en lekkere dingen die voorbij komen in december op te geven, of anders gezegd hoe kan je nu beginnen zonder dat je werk voor niks is geweest. Dat kan je voorkomen door middel van de volgende 3 handvatten:
1. Word bewust van wat en hoeveel je eet. Begin zo simpel mogelijk door je voeding en activiteit bij te houden in een app of op papier. Je hoeft er geen conclusies uit te trekken, het is puur een oefening van bewustwording die jou in januari een grote voorsprong geeft.
2. Bouw het fundament door middel van vaste beweegmomenten. Let op, dit betekent niet dat je direct moet gaan sporten. Met het fundament bouwen bedoel ik een structuur creëren die je wekelijks kunt aanhouden. Dat kan zo simpel zijn als vier keer per week wandelen op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip. Wanneer je gewend bent aan dit ritme, zul je veel makkelijker sporten kunnen op pakken. Want je was de weken er voor al bezig om te bewegen op dit tijdstip, nu maak je het ‘gewoon’ wat intensiever.
3. Ontwikkel het vertrouwen dat je het kunt. Hoewel de structuur van punt 2 als het goed is al vertrouwen geeft in ‘het kunnen volhouden’, wil je ook vertrouwen ontwikkelen op het gebied dat je iets kan weerstaan. Dat kan je het beste doen door deze maand één ongezonde gewoonte te kiezen waar je niet meer aan gaat toegeven. Dit mag iets kleins of simpels zijn, maar wel gewoonte waarvan jijzelf weet: “Als ik dit niet meer doe, dan zal dat een serieuze verbetering zijn in je voedingspatroon, voor je slaap of in het algemeen voor je fitheid. Voorbeelden kunnen zijn:
- Stoppen met het eten van snoep. Niet van alles wat suiker bevat, maar simpelweg alleen stoppen met snoep.
- Stoppen met alcohol op dagen zonder gelegenheid. Je mag best een wijntje of een biertje op een verjaardag of feestdag, maar niet meer op een door de weekse dag of zonder reden in het weekend.
- Stoppen met scrollen op social media in het laatste uur voordat je gaat slapen. Je hoeft de socials niet direct te verwijderen, maar je stop wel met kijken op de apps in het laatste uur dat je wakker bent.
- Stoppen met koffie na 14:00 uur. Niet geheel stoppen met koffie, maar na 14:00 drink je deze maand niks meer.
- Stoppen met snoozen als de wekker gaat. Je mag in het weekend best uitslapen, maar als door de weeks de wekker gaat dan ga je er direct uit. (Dit leert je tegelijkertijd om uitstel gedrag te minimaliseren)
Maak de verschuiving van resultaatgericht naar taakgericht
Nu je de drie handvatten hebt om al in december te werken aan je gezondheidsdoelen, is het een kwestie van doen en volhouden. Tegelijkertijd is dat voor velen een struikelblok. Niet omdat het zo moeilijk is, maar omdat resultaat uitblijft en daardoor motivatie verloren gaat.
Wanneer je écht gezonder wilt leven en je daadwerkelijk fitter wilt gaan voelen is er een belangrijke verschuiving nodig in je mindset. Probeer het resultaat los te laten en dan met name het tijdsbestek waarin het resultaat behaalt moet zijn. Want als je alles goed doet, de taken, dan heb je geen invloed op de snelheid waarmee je resultaten boekt. Elk lichaam reageert anders. Maar waar je wel invloed op hebt is op de taken die je kunt uit te voeren. Breng daar dan ook je aandacht naar toe en probeer je motivatie te koppelen aan hetgeen dat je doet.
Ben je benieuwd op welke taken jij het best kunt focussen om je fitter te voelen? Doe onze fittest en ontdek in 21 vragen wat jouw fitheid score is en wat je kunt je doen om dit te verhogen.