
Afvallen: De spelregels van het spelletje
Wil je afvallen? Hoe beter je de spelregels begrijpt, hoe makkelijker je het spel gaat spelen. Want gewicht verliezen is in theorie niet zo moeilijk. Maar afvallen is erg lastig als je niet snapt hoe dat werkt. Als je de spelregels van Rummikub niet begrijpt, zal je ook niet zo snel een potje Rummikub winnen.
Als je wilt afvallen zijn er twee spelregels die je echt moet begrijpen.
- Als je minder energie eet of drinkt als dat je dagelijks nodig hebt dan zal je (in theorie) afvallen.
- Als je meer energie verbruikt dan wat je binnen krijgt dan zal je (in theorie) afvallen
Waarom de haakjes? Het lichaam werkt helaas niet altijd volgens de theorie. Maar voor veel mensen wel, dus is het alsnog een goed uitgangspunt om deze spelregels goed te begrijpen. Daarom een uitleg over de regels van het spelletje.
Je energieinname verlagen of je energieverbruik verhogen.
Het zit zo. Afvallen betekent voor de meeste mensen vetmassa verlies. Vetmassa is een opgeslagen vorm van energie die het lichaam onderhuids opslaat voor moeilijkere tijden. Helaas heeft nagenoeg de helft van de Nederlanders te veel onderhuidse energie opslag, oftewel overgewicht.
Die opgeslagen energie wil je kwijt en dan doe je door minder energie binnen te krijgen als dat je nodig hebt. De hoeveelheid die je nodig hebt noemen we de energiebehoefte en dat wordt uitgedrukt in calorieën (kcal). Ook je energie inname wordt uitgedrukt in kcal.
Stel je hebt dagelijkse energiebehoefte van 2500 kcal en je krijgt maar 2000 kcal binnen via je voeding, dan zal je lichaam de resterende 500 kcal vrijmaken uit opgeslagen energie. Doe je dat dag na dag, dan ga je vetmassa verliezen.
Een vuistregel die je kunt aanhouden luidt: om 1 kilo vetmassa te verliezen dien je zo’n 7000 kcal energie tekort te hebben. Eet je dagelijks 350 kcal minder als je dat je nodig hebt, dan zul je in 20 dagen 1 kilo vetmassa verliezen.
Maar dan is er nog regel twee.
Je hoeft niet altijd minder te gaan eten. Je kunt ook je dagelijkse energiebehoefte verhogen. Dat doe je door simpelweg meer te doen en voornamelijk meer te bewegen en sporten. Als je een energiebehoefte hebt van 2500 kcal en je eet ook 2500 kcal op een dag, dan zal je gewicht gelijk blijven. Maar als je gaat sporten, en je verbrand 500 kcal, dan stijgt je energiebehoefte naar 3000 kcal. In dat geval zal je lichaam het tekort weer aanvullen vanuit de opgeslagen energie.
Nu van de theorie naar de praktijk
Bovenstaande theorie is ook echt theorie. In de praktijk gaat die allemaal niet zo makkelijk. Echter blijft het een heel goed uitgangspunt als je gewicht wilt verliezen.
Wil je de theorie daarom gebruiken, ga dan eerst opzoek naar jouw persoonlijke energiebehoefte, afgestemd op je werk, dagelijkse activiteiten en fysieke gesteldheid. Wij berekenen dat snel in een vrijblijvende kennismaking, maar je kunt ook googlen naar energiebehoefte bepalen. Dan vind je voldoende calculatoren om jouw energiebehoefte in calorieën te bepalen.
Daarna ga je één tot drie dagen je voeding bijhouden in een app. Bijvoorbeeld MijnEetmeter van het voedingscentrum. Door je voeding bij te houden in de app, krijg je direct inzicht in hoeveel calorieën sommige voeding bevat en hoeveel energie jij daadwerkelijk eet en drinkt op een dag.
Nu kan je het spelletje spelen
Nu je deze twee getallen hebt kan je pas goed het spelletje spelen. Je hoeft nu niet een streng dieet te volgen, je hoeft ook geen gekke dingen te gaan eten. Je kan ‘gewoon’ hetzelfde blijven eten, maar waarschijnlijk iets minder. En eet dan niet direct 1000 kcal per dag minder, maar begin eens met 10% minder eten en drinken. Want die 10% kan na een jaar al leiden tot 10-tallen kilo’s gewichtsverlies.
Persoonlijk advies bij Personal Training Roden
Is afvallen iets waar je al langer tegen aan loopt en lukt het je niet om zelf kilo’s kwijt te raken of komen verloren kilo’s steeds terug. Wellicht helpt het dan om met een persoonlijke stok achter de deur aan de slag te gaan. Benieuwd wat wij daarin voor jou kunnen betekenen? Klik op deze link om vrijblijvend kennis te maken.